Tipus de fibra i propietats

Tipus de fibra i propietats

La fibra només es troba present de forma natural en els aliments d’origen vegetal, i hi ha dos tipus, soluble i insoluble, amb propietats diferents.

La fibra soluble absorbeix gran quantitat d’aigua formant gels i substàncies viscoses. Aquesta propietat fa que s’augmente el contingut de l’estomac i l’intestí donant una major sensació de sacietat. A més, també influeix en la velocitat en que s’absorbeixen els nutrients. Aquest són absorbits més lentament i, per tant, es redueixen els nivells de colesterol i glucosa en la sang.

Aquest tipus de fibra també és molt fermentable per els bacteris del còlon, el que li confereix un efecte probiòtic, dificulta el creixement de microorganismes patògens i augmenta la flora bacteriana beneficiosa. Aquestes qualitats de la fibra soluble es tradueixen en un menor risc de sofrir tumors de còlon i recte.

La fibra insoluble, en canvi, reté menor quantitat d’aigua, forma mescles de poca viscositat i circula per l’intestí prim sense ser digerida. Aquesta qualitat augmenta el pes i volum dels excrements i prevé l’estrenyiment. El menor contacte dels agents promotors del càncer amb la superfície de l’intestí, també li proporciona a aquest tipus de fibra un paper preventiu front al desenvolupament de tumors de còlon i recte.

Una dieta equilibrada ha de contenir 25-30 g de fibra al dia, i la relació de fibra insoluble/soluble ha de ser de 3:1.

  • Aliments amb FIBRA SOLUBLE: avena, ordi, llegums, algues, llavors de lino, carlotes y fruita.
  • Aliments amb FIBRA INSOLUBLE: salvat de blat, pa, cereals integrals, verdura madura, etc.

Les propietats que ofereixen els dos tipus de fibra es produeixen gràcies a la seua relació amb l’aigua. Per aquest motiu una dieta amb fibra sempre ha d’anar acompanyada d’un consum adequat d’aigua.

Saps si ingereixes la suficient quantitat de fibra, i si la relació de fibra soluble/insoluble és la apropiada? Al nostre centre et podem ajudar amb la teua alimentació.

Traducir