Funcions de l’aigua a l’organisme, conseqüències de la deshidratació i població de risc

Funcions de l'aigua a l'organisme, conseqüències de la deshidratació i població de risc

El nostre cos és entre un 45 i 65 % d’aigua, i aquesta pot variar al llarg de la nostra vida, sent aquest percentatge més elevat quan naixem i va disminuint com anem fent-nos majors.

Entre les funcions que l’aigua exerceix en el nostre organisme trobem la d’actuar com a dissolvent i vehicle per als nutrients que accedeixen i que s’excreten del nostre cos. També és el medi en el que es produeixen la majoria de les reaccions bioquímiques, regula la temperatura corporal, té acció reguladora àcid-base i actua com a lubricant i com a suport estructural entre els diferents òrgans i components de l’organisme.

La pèrdua del 2% de l’aigua corporal total pot produir símptomes greus. Els més comuns són: el mal funcionament físic i mental, hipotensió, augment de la temperatura corporal, estat de confusió mental, dolor de cap i irritabilitat, pèrdua de rendiment, augment del risc d’infeccions urinàries, litiasis renal i mort en els casos més greus.

Entre la població de risc més susceptible a la deshidratació trobem:

  • Ancians: degut a les possibles patologies i a la pèrdua de la sensació de set.
  • Embarassades: el desenvolupament del fetus està influenciat per l’estat d’hidratació de la mare.
  • Lactants: les dones lactants necessiten un volum major d’aigua per a respondre la quantitat secretada per la llet.
  • Xiquets: necessiten major quantitat de líquid que els adults ja que la seua proporció d’aigua en l’organisme és major.

A més, es poden produir altres circumstàncies en les que les necessitats de líquids poden estar augmentades. Aquestes consicions són les altes temperatures, l’exercici físic intens, la diarrea, les infeccions, la febre i les alteracions renals.

Tant si formes part de la població de risc a sofrir deshidratació com si no, no oblides beure aigua constantment, així com incloure al menys 5 racions de fruita i verdura a la teua alimentació diària.

Traducir