Importància de la Vitamina D

Aquesta vitamina està implicada en nombrosos processos del nostre organisme. Intervé al sistema immunitari, nivells adequats de Vitamina D poden evitar infeccions, o en cas d’haver-les, aquestes seran de menor gravetat. També te un paper important en la inflamació sistèmica i metabòlica, en la salut òssia i musculoesquelètica, en la fertilitat, i durant la gestació i els nadons. A més, està relacionada en la qualitat del descans, en la memòria, en la pèrdua de greix i en la sacietat.

Pel que fa al seu paper immunitari, diversos estudis han observat que les persones amb covid-19 amb bons nivells de Vitamina D sofreixen menys complicacions, es redueix la gravetat de la malaltia i són donats d’alta amb menor temps. La Vitamina D, que en realitat es una pro-hormona, promou la nostra defensa innata, per a eliminar la infecció ràpidament, estimulant la fagocitosis i la producció de pèptids antimicrobians per part dels monòcits.

Entre la població de risc a sofrir dèficits d’aquesta vitamina es troben els majors de 65 anys, aquelles persones que pateixen malalties com la celiaquia, infermetat inflamatòria intestinal, insuficiència renal, malalties hepàtiques, obesitat, els medicats amb corticoides o antiepilèptics, els lactants, i les dones durant l’embaràs i lactància.

La font principal de Vitamina D és l’exposició de la nostra pell al sol. Gràcies als raigs solars sintetitzem el 80-90 % de les nostres necessitats, i la resta l’obtenim mitjançant la ingesta d’aliments.

Durant la primavera i l’estiu, prendre el sol 10 minuts sobre la una del mig dia al 25% del nostre cos (cara, braços i cames), és suficient per a una adequada síntesis. En canvi, de 15:00 a 17:00 necessitaríem 20 minuts d’exposició. Pel que fa a l’hivern, en Espanya no arribem a sintetitzar-la, per aquest motiu hem de tindre una correcta exposició solar durant els mesos mes calorosos i d’aquesta forma cobrir les necessitats durant uns mesos més. Per altra banda, heu de tindre en compte que una exposició prolongada al sol pot produir cremades, envelliment prematur i càncer de pell, així que hi ha anar amb compte.

En quant als aliments rics amb aquesta vitamina, i per tant deuríem consumir de forma habitual, són els peixos blaus com el salmó, la tonyina i les sardines; els lactis sencers, els ous i els xampinyons.

Lorena Ribes Nutricionista

 

Traducir